Metsät ovat meille suomalaisille tärkeitä ja me käytämme puuta hyödyksi monella tavalla. Siksi meidän tulee hyödyntää puun jokainen osa juuri siihen tarkoitukseen, johon se soveltuu parhaiten.
EU:n tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 80 prosentilla vuosien 2009–2050 aikana. Euroopan tavoitteena on olla biotalouteen perustuva vähähiilinen yhteiskunta vuoteen 2050 mennessä. Biotalouden perusajatus pohjautuu uusiutuvien raaka-aineiden ja uusiutuvan energian tehokkaaseen käyttöön noudattaen kestävän kehityksen periaatteita.
Metsäteollisuus on biotalouden ytimessä: mikään muu teollisuudenala ei perustu yhtä vankasti uusiutuvaan raaka-aineeseen ja kierrätettäviin tuotteisiin. Sekä eurooppalainen että suomalainen metsäteollisuus ovat omalta osaltaan vastanneet tuohon EU:n huutoon ja laatineet omat kestävän kehityksen sitoumuksensa ja tiekarttansa tarjotakseen ratkaisuja ja viitoittaakseen tietä kohti vähähiilistä yhteiskuntaa.
Jos Eurooppa haluaa olla sunnannäyttäjä yhteiskunnallisessa kestävän kehityksen toteutuksessa, sen täytyy samalla luoda biotaloudelle kilpailukykyinen toimintaympäristö, joka tukee niin nykyisen puuperäisen tuotteiston laaja-alaisempaa hyödyntämistä kuin puun tehokkaampaa jalostamista uusien bioinnovaatioiden käyttöön.
Puun jokaiselle osalle on haettava aina paras mahdollinen käyttökohde. Tukkipuu käytetään puurakentamisessa ja puutuotteiden valmistuksessa. Harvennuspuu, rungon latvaosa ja tukista yli jäävä sahahake hyödynnetään massan valmistuksessa ja edelleen paperin ja kartongin raaka-aineena. Kuitupohjaisiin tuotteisiin kelpaamattomat osat kuten kuori ja suuri osa hakkuutähteistä voidaan lopulta hyödyntää bioenergian tuotannossa. Materiaalikäyttöön soveltuvan puuraaka-aineen ohjaamista suoraan poltettavaksi ei pidä suosia.
Se, että puun jokainen osa hyödynnetään tarkoituksenmukaisesti, ei ole vain taloudellisesti järkevää vaan myös kestävä ja vastuullinen tapa hyödyntää arvokas puuraaka-aine: ensin arvokkaimpaan loppukäyttökohteeseen, sieltä tehokkaan kierrätyksen kautta muuhun materiaalihyötykäyttöön ja vasta elinkaarensa lopussa ohjataan bioenergiaksi.
Metsä Group on ollut aktiivisesti mukana laatimassa suomalaisen metsäteollisuuden kestävän kehityksen sitoumuksia. Lisäksi meillä on omat tavoitteet fossiilisten hiilidioksidien vähentämiseksi ja energiankäytön tehostamiseksi. Näillä haluamme osoittaa, että teollisuudenalamme on vakaa pohja biotaloudelle. Siksi meidän tulee vahvistaa tätä vankkaa asemaamme biotalouden suunnannäyttäjänä etsiessämme pitkän aikavälin ratkaisuja – ei vain lyhyen tähtäimen voittoja.