Metsäteollisuus on uudistuva, innovatiivinen ala, joka työllistää Suomessa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Metsäteollisuus tarjoaa monipuolisia urapolkuja ja työtehtäviä, joista on ilo inspiroitua!

Puusta tehdyillä tuotteilla voidaan korvata monia fossiilisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Puu taipuu melkein mihin vain: paperiin, kartonkiin, rakennusmateriaaleihin, tekstiileihin, lääketieteen sovelluksiin ja erilaisiin pakkausmateriaaleihin.

Metsäteollisuus tarjoaa monipuolisia töitä kymmenille tuhansille suomalaisille. Jatkuvasti uudistuvalla alalla tehdään töitä uusiutuvan raaka-aineen parissa ja rakennetaan tulevaisuutta kestävälle pohjalle.

Metsäalan koulutusta on tarjolla laajasti ympäri Suomen ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Metsä- ja tekniikan alan koulutuksen lisäksi metsäalan töihin voi päätyä monen muunkin koulutuksen kautta, sillä metsäalan yrityksissä tarvitaan monipuolista osaamista. Alalla on töitä muun muassa kaupallisen alan, luonnontieteiden, viestinnän, yhteiskuntatieteiden, muotoilun ja henkilöstöhallinnon osaajille.

Käytännönläheistä opiskelua ammattikorkeakoulussa

22-vuotias Kerttu Leutola, 3.vuosikurssin biotuote- ja prosessitekniikan opiskelija Tampereen Ammattikorkeakoulussa, muutti ennakkoluulottomasti Helsingistä Tampereelle opintojen perässä.

“Ei kannata pelätä liikaa, että tekee väärän valinnan. Aina voi avata muita ovia”, toteaa Kerttu, joka kokeili ensin puoli vuotta ympäristöteknologian opiskelua XAMKissa ja siirtyi siirtohaulla Tampereelle.

“Kivointa ovat laboratoriotyöt, joissa pääsee konkreettisesti tekemään esimerkiksi paperia. Mitä enemmän aiheeseen on syventynyt, sitä mielenkiintoisemmalta se on alkanut tuntua.”

“Opiskelu on mukavaa, elämän parasta aikaa. Opiskelu on ihan erilaista kuin lukiossa. Ammattikorkeakoulussa opiskelu on käytännönläheistä ja hyvät mahdollisuudet työelämään.”

“Meidän alalla on hyvä yhteishenki. Kaikki tsemppaavat toisiaan ja uudet opiskelijat otetaan hyvin vastaan,” iloitsee Kerttu, joka on toiminut ainejärjestö Paperikerhon hallituksessa.

Oman alan kesätöitä ja tulevaisuus tuotannon suunnittelussa

Kerttu pääsi oman alan palkallisiin kesätöihin heti ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen. Työ DS Smithillä pahvinjalostamossa operaattorina näkyi konkreettisesti kauppareissuilla: “Olihan se hieno tunne, kun kaupassa käydessä pystyi bongailemaan itse tekemiään aaltopahvituotteita.”

Viime kesänä Kerttu pääsi haastamaan itseänsä entistä teknisemmin Metsä Tissuen Mäntän tehtaalla operaattorina: “Isoista raakapaperirullista saatiin onnistuneesti tehtyä pieniä vessapaperirullia ja pakattua ne myyntipakkauksiin. Opin eri paperilaatujen merkityksiä ja miksi niitä on niin monenlaisia.”

“Lähes kaikki opiskelukaverini saivat alan kesätöitä koronapandemiasta huolimatta. Kesätöillä saa hyvin rahoitettua vuoden opinnot ja harjoittelusta saa opintopisteitä tutkintoon. Joka kesä oppii jotain uutta,” iloitsee Kerttu.

Kerttu harkitsee jatkavansa ammattikorkeakoulun jälkeen maisteriopintoihin yliopistoon kehittääkseen osaamistaan.

“Opiskelujen jälkeen unelmatyöni olisi tuotannon tai prosessin suunnittelija.”

Puunjalostus ja metsäala tarjoavat paljon uutta kehitettävää, mikä motivoi Kerttua.

Merkityksellistä työtä ilmastonmuutoksen eteen

Kun yläasteikäinen Milla-Mari Vastavuo näki dokumentin ilmastonmuutoksesta, hän oivalsi, mitä haluaa tehdä isona: merkityksellistä työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tällä hetkellä 29-vuotias Milla-Mari työskentelee UPM:n Biopolttoaineiden kestävyysasiantuntijana.

“Lukiossa minua kiinnostivat luonnontieteet, etenkin kestävyys- ja ympäristöasiat. Hain Aalto-yliopistoon opiskelemaan Biotuotetekniikkaa, sillä ympäristöasioiden hallinta ja uusiutuvat materiaalit motivoivat ja oikea koulutusohjelma löytyi opinto-ohjaajan avustuksella. Yllättäen lukion biologian opinnoista oli hyötyä yliopistossa”, toteaa Aalto-yliopistosta 2019 valmistunut Milla-Mari.

Milla-Mari Vastavuo työskentelee biopolttoaineiden kestävyysasiantuntijana UPM:llä.

Opiskeluaikana kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia asioita

Milla-Mari osallistui opintojensa aikana innovaatiokilpailuihin, hackathoneihin ja kokeili erilaisia kesätöitä. Ikimuistoisia kokemuksia olivat vaihtokesät USA:n Piilaaksossa ja Japanissa paperitehtaan tutkimuslaitoksessa.

“Opiskeluaikana kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia asioita, monipuolisten taitojen kartuttamiseksi ja oman mielenkiinnon selkeyttämiseksi.”

Kesätyöt olivat hyvä mahdollisuus päästä hyödyntämään lukuvuoden aikana opittua. Teollisuudessa tarvittavaa laskentaa ja koodaamista olisi jälkeenpäin ajateltuna voinut enemmän opiskella, onneksi työssäkin oppii.

Töissä kestävän liiketoiminnan ytimessä  – töitä maapallon hyväksi

Kesätyö Wärtsilässä 2017 ympäristövaikutuksia tutkiessa antoi hyvää kokemusta ja auttoi saamaan palkallisen diplomityöpaikan UPM:ltä. Työssään Milla-Mari kehitti ympäristövaikutuslaskelmaa uusiutuvalle naftalle, jota tuotetaan selluntuotannossa syntyvästä tähteestä, mäntyöljystä. Naftaa voidaan käyttää bensiinin biokomponenttina tai esimerkiksi biomuovien raaka-aineena pakkauksissa tai muissa kemianteollisuuden tuotteissa. Mäntyöljystä saadaan myös biopohjaista dieseliä polttoaineeksi.

“Diplomityöni tuloksia hyödynnetään edelleen myynnissä ja markkinoinnissamme ja palaan diplomityöni ääreen jatkuvasti sitä lisää kehittäen. On ollut palkitsevaa nähdä, että tulokset tulivat hyödylliseen käyttöön.”

“UPM:n Biopolttoaineiden kestävyysasiantuntijana vastaan liiketoiminnan kestävyysjärjestelmästä. Asiakkaat kyselevät elinkaarilaskelmista, lisäksi hoidan biopolttoaineiden jäljitettävyysjärjestelmää ja sertifiointia ja ylipäänsä annan kestävyysasioihin liittyvää asiantuntijatukea liiketoiminnan sisällä.” Biopolttoaineilla voidaan korvata fossiilisia raaka-aineita ja kuitenkin ylläpitää samat lopputuoteominaisuudet. Yksi ratkaisu ei estä ilmastonmuutosta vaan tarvitaan useita teknologioita ja ratkaisuja.

“Olen oppinut huimasti parissa vuodessa. Pitkällä aikavälillä projektien johtaminen kiinnostaa, olenhan kehittäjäluonne. Teollisuudessa pienilläkin parannuksilla voi muuttaa paljon. Kestävä metsänhoito on tärkeä osa tulevaisuuden ratkaisuja. Puu on hyvä, uusiutuva materiaali tuotteisiin ja kehittämispotentiaalia riittää”, summaa Milla-Mari työmotivaationsa lähdettä.

Miksi metsäalalle?

Metsäalalla rakennetaan kestävää tulevaisuutta
Metsät ja puut tarjoavat avaimet ilmastonmuutoksen ja kasvavan kulutuksen kaltaisten suurien haasteiden ratkaisuun. Puu on uusiutuva raaka-aine, josta valmistetaan ekologisesti kestäviä tuotteita.

Hyvät työllistymismahdollisuudet
Metsät tarjoavat tuhansia työpaikkoja ympäri Suomea ja ulkomailla. Töitä riittää monien alojen osaajille. Metsäteollisuus työllistää yli 40 000 ihmistä.

Reilu palkkaus
Metsäteollisuuden palkat ovat keskimäärin muita teollisuudenaloja korkeampia. Tehtailla vuorotyössä palkkapussia kasvattavat erilaiset lisät.

Erilaisia opinto- ja työpaikkoja
Metsäalalla on työtehtäviä monenlaisissa ympäristöissä: metsässä luonnon helmassa, asiakkaiden kanssa, pääkonttorilla, biotuotetehtaalla, tutkimuslaboratoriossa… Ammattikorkeakouluja yliopisto-opintoja on tarjolla yli parissa kymmenessä oppilaitoksessa ympäri Suomen.

Esimerkkejä metsäteollisuuden ammateista:

● Metsäsuunnittelija
● Metsäpalvelupäällikkö
● Logistiikkapäällikkö
● Energia-asiantuntija
● Tuotantoinsinööri
● Tehtaanjohtaja
● Teknologiajohtaja
● Tuotekehitysinsinööri
● Pakkausmuotoilija
● Tutkija
● Ympäristö- ja laatupäällikkö
● Vastuullisuusasiantuntija
● Markkinointipäällikkö
● Projektipäällikkö
● Yrittäjä

Artikkeli on julkaistu alun perin luokiolaisten työelämäoppaassa.