Yhteiskuntasopimus kaatui ja Suomen talouden kurjistumiselle ei näy loppua. Menossa on yksi Suomen taloushistorian heikoimmista ajanjaksoista. Tässä pari faktaa siitä, millaisessa taloudellisessa tilanteessa Suomi oikeasti on:
• Meillä on käsissämme 10 miljardin euron kestävyysvajehaaste.
• Velkamme kasvaa joka päivä. Vuonna 2016 Suomen velkataakka nousee 106 miljardiin euroon.
• Työttömyyden kasvu oli Suomessa nopeinta euroalueella. Työttömyys nousi meillä kesäkuussa jo kymmeneen prosenttiin.
• Suomen talous on nollakasvussa jo neljättä vuotta, muualla Euroopassa talouskasvua on jo näkyvissä.
Pääministeri Juha Sipilän puhe maanantain (24.8.) tiedotustilaisuudessa oli täyttä asiaa. Kilpailukykyä on parannettava työelämän muutoksilla, maltillisilla palkkaratkaisuilla ja tuottavuutta parantamalla. Kasvua ei voi jäädä odottamaan, vaan edellytykset kasvulle on luotava itse.
Kello käy. Suomen kilpailukyky on saatava kuntoon, jotta suomalaiset yritykset pärjäävät globaaleilla markkinoilla. Asiasta on puhuttu jo kyllästymiseen asti. Talouden realiteetit ja samat talouden luvut ovat kaikilla päätöksentekijöillä, myös työmarkkinaosapuolilla. Tulkinta siitä miten tilanteeseen tulee suhtautua, ja mitkä ovat oikeat korjausliikkeet, eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.
Palkansaajapuoli ei ole kertonut, mitä talouteen vaikuttavia toimia tai säästöjä tulisi tehdä, jotta ne vaikuttaisivat yritysten toimintaedellytyksiin positiivisesti. Keinojen täytyy olla konkreettisia ja kustannuksia pienentäviä. Työelämän jäykkyyksiä ja normeja lisäämällä se ei tapahdu. Ei myöskään perinteisellä sulle – mulle jakopolitiikalla. Yli varojen eläminen jatkuu – mikään ei siis näytä muuttuvan.
Sipilän hallituksella on nyt pallo käsissään päättää ja toteuttaa ne keinot, joilla Suomen talouden alijäämää tullaan korjaamaan ja 5 %:n kilpailukykyhyppyä vastaavat taloudelliset vaikutukset saadaan aikaan. Tavoite ja aikataulu on haastava. Todennäköisesti keinot eivät ole mukavaa kuultavaa sen enempää palkansaajille, eläkeläisille ja työttömille, elinkeinoelämästä puhumattakaan.
Joudumme ilmeisesti menemään kovemman kautta tämänkin harjoituksen. Noin niin kuin omasta mielestä: Suomella ei mene hyvin.