Mitä yhteistä on määrätietoisella sijoittajalla ja Kainuun metsillä?
Osallistuin tämän vuoden kesäkuussa Nuorten vaikuttajien metsäfoorumi -matkalle Kainuussa. Matkan aikana vierailimme monissa kohteissa, jotka toivat esiin erilaisia näkökulmia liittyen metsään, sen käyttöön ja metsästä saataviin tuotteisiin. Matkan pääjärjestelyistä vastasi Suomen Metsäyhdistys ry.
Kolmipäiväisen reissumme ensimmäinen päivä keskittyi pääasiassa tarkastelemaan metsiä metsäteollisuuden ja puunkäytön näkökulmasta. Päivän aikana saimme seurata eri kohteisiin tehtyjen vierailuiden kautta puun matkaa aina metsästä hakkuutyömaalta sahalle ja siitä edelleen eri prosessien kautta valmiiksi tuotteeksi, kuten esimerkiksi puutaloksi. Tätä näkökulmaa olivat päivän aikana esille tuomassa mielenkiintoisten vierailujen siivittämänä Sotkamon metsänhoitoyhdistyksen hakkuutyömaa, Kuhmo oy:n saha, Crosslamin CLT-tehdas ja Elementtisampon talotehdas sekä Tuupalan puukoulu.
Matkan toinen päivä keskittyi puolestaan enemmän luonnonsuojelun ja luonnonmonimuotoisuuden näkökulmaan. Toisen päivän vierailukohteisiin kuului Metsähallituksen ylläpitämä luontokeskus Petola, Elimyssalon luonnonsuojelualue ja päivän päätteeksi vietimme illan karhukojulla rajavyöhykkeellä. Saldomme oli susi, kolme merikotkaa sekä kolme karhua.
Kolmannen päivän teeman keskiössä oli puun käytön tulevaisuus. Päivän pääesiintyjänä oli Ilona Liukkonen. Hän esitelmöi St1 -yrityksestä sekä sen valmistamista erilaisista jalosteista, joiden valmistuksessa hyödynnetään esimerkiksi sahanpurua. Tämän jälkeen vedettiin yhteen ajatuksia kuluneen kolmipäiväisen matkamme varrelta ja keskustelimme omista ja toistemme metsäsuhteista tapahtuman päättävässä metsäsuhdetyöpajassa. Minun metsäsuhteekseni muodostui määrätietoinen sijoittaja. Entä sinun? Käy testaamassa soitteessa: http://metsasuhdetesti.fi/
Minulle tapahtuman parhaaksi anniksi muodostui monipuoliset ja eri näkökulmia sisällään pitävät keskustelut, jonka mahdollistivat mielenkiintoisten ja keskustelua herättävien vierailukohteiden lisäksi eri taustaustoista ja eripuolilta Suomea paikan päälle saapuneet nuoret. Myös asioiden konkreettinen esittäminen ja niistä keskustelu auttavat myös paremmin hahmottamaan kokonaiskuvaa, jonka pohjalta on puolestaan helpompi muodostaa oma kantansa metsäasioihin liittyen. Ajattelen, etenkin näin kaupunkilaisena, että tällaiset tapahtumat ovat etenkin juuri kaupungistuneille (nuorille) vaikuttajille tärkeitä. Ne auttavat käsittämään, mikä on tällä hetkellä todellisuudessa metsän tila ja miten sekä kuinka suurissa määriin metsiä voidaan hyödyntää kestävästi.
Miska Riissanen
Metsäteollisuus ry:n kesäharjoittelija