Kun kesäni Metsäteollisuus ry:ssä on tullut päätökseen, on hyvä hetki pohtia kokemuksiani ja oppimiani asioita. Tämä kesä on ollut silmiä avaava matka, joka on syventänyt ymmärrystäni metsäteollisuudesta ja sen merkityksestä kestävälle kehitykselle sekä Suomen kansantaloudelle.

Kesätyöntekijänä keskeinen tehtäväni oli kerätä, analysoida ja tuottaa tilastotietoa metsäteollisuuden eri osa-alueilta, kuten tuotannosta, tehdaskartoituksista ja ympäristövaikutuksista. Oli kiinnostavaa nähdä, kuinka tilastojen avulla seurataan alan kehitystä, analysoidaan tietoja ja perustellaan päätöksiä, joilla konkreettisesti vaikutetaan alan toimintatapoihin ja ratkaisuihin esimerkiksi kestävän kehityksen tukemiseksi.

Tutustuttuani metsäteollisuuteen oivalsin, kuinka suuri rooli metsäteollisuudella on kestävän kehityksen edistämisessä. Metsäteollisuus ei ole pelkästään taloudellinen voimavara, vaan myös ekologisesti ja sosiaalisesti merkittävä toimija. Hyvä uutinen on myös se, että Suomen metsät kasvavat enemmän kuin niitä käytetään: puuta kasvaa vuosittain lähes 110 miljoonaa kuutiometriä, kun taas hakkuumäärä on noin 70-85 miljoonaa kuutiometriä.

Suomen talouden tukipilari

Metsäteollisuuden merkitys Suomen kansantaloudelle on valtava: toimialan kokonaisverokertymä oli arviolta yli 3 miljardia euroa vuonna 2021, kun huomioidaan myös välilliset vaikutukset. Kyseessä on yksi maamme suurimmista vientisektoreista. Metsäteollisuuden tuotteet, kuten sellu, paperi, kartonki ja sahatavara, tuovat merkittävästi vientituloja, mikä auttaa tasapainottamaan talouttamme ja tukee maamme pitkän aikavälin kasvua.

Kotimaisiin raaka-aineisiin ja työvoimaan perustuva tuotanto luo arvonlisää ja liiketoimintamahdollisuuksia pitäen paikalliset yhteisöt elinvoimaisina. Metsäteollisuuden investointivaikutukset ovat vuosittain miljardiluokkaa.

Metsäteollisuus on taloudellinen moottori ja yhteiskunnallinen tukipilari, joka luo työtä, hyvinvointia ja vakautta Suomeen. Koko metsäsektorin työllistävä vaikutus välillisine vaikutuksineen on lähes 100 000 henkilöä, joista metsäteollisuus työllistää suoraan lähes 40 000 henkilöä eri puolilla maata. Ala tarjoaa monipuolisia ja hyväpalkkaisia työllisyysmahdollisuuksia, vaihdellen tutkimuksesta ja kehityksestä käytännön kenttätyöhön.

Kesätyö tarjosi oppeja ja oivalluksia työelämästä

Metsäteollisuuden menestys riippuu monien eri tahojen saumattomasta yhteistyöstä, ja olin iloinen saadessani viettää kesän osana Metsäteollisuus ry:n dynaamista työyhteisöä ja sen taloustiimiä. Kesätyö suomalaisen metsäteollisuuden edunvalvonnan ytimessä oli opettavainen kokemus myös yhteisöllisyyden ja yhteistyön kannalta. Työskentely tiiviissä yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa opetti minulle, kuinka tärkeää on avoin ja jatkuva viestintä. Koin, että oma, mutta myös muiden asenne, on tässä suhteessa ratkaisevaa.

Kesätyössäni kohtasin toki myös haasteita esimerkiksi tietojen tarkkuuden varmistamisen ja niiden jatkuvan päivittämisen kanssa. Näiden haasteiden taklaamisen myötä opin arvokkaita taitoja, kuten ongelmanratkaisua ja kriittistä ajattelua. Onnistuminen merkittävien trendien tunnistamisessa ja raportoinnissa oli palkitsevaa ja vahvisti uskoani omiin kykyihini. Oli hienoa nähdä, miten työni vaikutti käytännössä ja kuinka se edisti omalta osaltaan organisaation tavoitteita.

Haluan kiittää kaikkia työkavereitani tästä ikimuistoisesta kesästä. Teidän avullanne ja ohjauksellanne olen oppinut valtavasti ja saanut arvokkaita kokemuksia, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Tukenne ja opastuksenne ovat olleet korvaamattomia, ja olen kiitollinen siitä, että sain olla osa tätä inspiroivaa yhteisöä.

Hyvää loppukesää!

Kirjoittaja: Linn Palmgren, Metsäteollisuus ry:n kesäharjoittelija ja opiskelija Hanken, Helsinki