Uutishuone

Uutiset

Metsäteollisuuden sivuvirrat hyödynnetään lähes kokonaan

Vain murto-osa metsäteollisuuden sivuvirroista jää enää käyttämättä. Kaatopaikalle päätymisen sijaan hyötykäyttöön ohjautuu jopa 95 prosenttia tehdasprosessien sivuvirroista.

Metsäteollisuuden päivitetyt tilastot osoittavat, että alan materiaalitehokkuuden ja kiertotalouden kehitys jatkuu voimakkaana. Vuonna 2023 tehdasprosessissa syntyvistä sivuvirroista lähes 95 prosenttia hyödynnettiin materiaalina, raaka-aineena tai uusiutuvan energian tuotannossa. Tuotantoon suhteutettu kaatopaikkajätteen määrä laski vuodesta 2022 lähes 10 prosenttia.

– Kiertotaloudessa keskeistä on materiaalitehokkuus, raaka-aineiden kokonaisvaltainen hyödyntäminen sekä sivuvirtojen monipuolinen hyötykäyttö. Luvutkin sen osoittavat, että metsäteollisuus pyrkii hyödyntämään raaka-aineensa mahdollisimman kattavasti sivuvirtoja myöten. Voi sanoa, että metsäteollisuus on biopohjaista kiertotaloutta parhaimmillaan, toteaa Metsäteollisuus ry:n kiertotalous- ja ympäristöpäällikkö Aaron Vuola.

Metsäteollisuuden tehdasprosesseissa syntyy sivuvirtoina kuoren ja purun lisäksi erilaisia lietteitä, tuhkia ja kalkkijakeita, joita pystytään tänä päivänä hyödyntämään tehokkaasti. Myös vaikeasti hyödynnettävän viherlipeäsakan eli soodasakan hyötykäyttöä on pystytty tasaisesti kasvattamaan, mutta vielä tällä hetkellä se muodostaa lähes kolme neljäsosaa kaikesta kaatopaikalle päätyvästä jätteestä.

– Sivuvirtojen hyödyntämisen eteen on tehty paljon töitä ja reilussa kolmessakymmenessä vuodessa tuotantoon suhteutettu kaatopaikkajätteen määrä on laskenut peräti 95 prosenttia. Kun kehitystyö soodasakan hyödyntämiseksi saadaan maaliin, luku saadaan entistä lähemmäs sataa prosenttia.

Puun tehokkaampi käyttö on koko toimialan asia

Tuotannosta syntyvät sivuvirrat hyödynnetään joko metsäteollisuusyritysten omissa prosesseissa tai yhteistyökumppaneiden kanssa muodostetuissa teollisissa symbiooseissa. Viime vuosina panostuksia on laitettu muun muassa lannoitekäytön edistämiseen ja ravinteiden kierrätykseen.

– Esimerkiksi erilaisia tuhkia, lietteitä ja sellutehtaan kalkkikierrosta syntyvää meesakalkkia voidaan hyödyntää lannoitteena tai maanparannusaineena. Kehitystyön ansiosta lannoitehyötykäytön osuutta on saatu tasaisesti kasvatettua, Vuola kertoo.

Kehitystyö jatkuu. Metsäteollisuuden suuryritykset ovat asettaneet omissa tavoitteissaan kaikkien prosessissa syntyvien sivuvirtojen hyödyntämisen vuoteen 2030 mennessä. Myös koko toimiala on sitoutunut omaehtoisissa vastuullisuussitoumuksissaan parantamaan materiaalitehokkuutta, edistämään ravinteiden kierrätystä ja kehittämään ratkaisuja sivuvirtojen jalostusarvon kasvattamiseksi.

– Vuoden 2023 lukujen perusteella suunta näyttää erittäin lupaavalta, Vuola tiivistää.

Tutkimus ja innovaatiotKiertotalousPuupohjaiset tuotteetTuotantoUusiutuva energia

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Aaron Vuola
Kiertotalous- ja ympäristöpäällikkö

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Blogit
PEFC-sertifiointi toimii käytännön työkaluna, joka yhdistää monimuotoisuuden turvaamisen ja aktiivisen metsänhoidon ottaen huomioon paikalliset olosuhteet.
Uutiset
Afryn tekemä, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystä.
Blogit
EU:lla on nyt tilaisuus vahvistaa metsäsektorin merkitystä siirryttäessä kohti kestävämpää tulevaisuutta.
Tilastot
Massa- ja paperiteollisuuden päästöt ilmaan ovat vähentyneet huomattavasti.
Tilastot
Massa- ja paperiteollisuuden päästöt vesistöihin indeksoituna.
Tilastot
Massa- ja paperiteollisuuden tuotantoon suhteutetut päästövähenemät 2023 verrattuna vuoteen 1992.