Brysselissä tuppaa usein tuulemaan. Jos tarkastellaan poliittisia tuulia, näkyy selvästi, kuinka komission päärakennuksesta Berlaymontista puhaltavien tuulten suunta on muuttumassa. Nykyinen komissio kiinnittää aiempaa enemmän huomiota Euroopan kilpailukyvyn nostamiseen ja ilmastotavoitteiden käytännön toteutumiseen etenkin teollisuuden näkökulmasta. Myös suuresti muuttunut geopoliittinen tilanne on nostanut esille tavoitteen kasvattaa Euroopan omavaraisuutta ja kriisinkestävyyttä.
Kaikkiin tavoitteisiin kuuluu olennaisena osana biotalous, joka on vahvassa myötätuulessa EU:ssa. Jo vuosi sitten, edellisen komission aikana, julkaistiin tiedonanto bioteknologian ja biovalmistuksen edistämisestä. Tiedonannossa tunnistettiin hyvin bioalojen kohtaamat haasteet ja mahdollisuudet.
Konkreettisena toimenpiteenä biotalouden edistämiseksi komissio julkaisi tämän vuoden tammikuussa sivuston, johon on koottu tietoa ja linkkejä auttamaan erityisesti alan startup-yrityksiä mm. EU-rahoitusinstrumenttien löytämisessä sekä patentoinnissa ja lupien hakemisesta uusille tuotteille. Parhaillaan on meneillään EU:n biotalousstrategian päivitys ja Biotech Act:n valmistelu, joilla molemmilla on toivottavasti edelleen alaa voimakkaasti edistävä vaikutus.
Metsäsektori on tärkeä osa eurooppalaista biotaloutta. Puu on eurooppalainen raaka-aine, jonka jalostus tapahtuu Euroopassa, eurooppalaisen osaamisen turvin. Metsäbiotalouden innovaatiot tarjoavat koko Euroopalle biopohjaisia, uusiutuvia, kierrätettäviä ja ilmastoystävällisiä tuotteita ja ratkaisuja korvaamaan fossiilisia materiaaleja ja edistämään kiertotaloutta. Myös puun merkitys Euroopalle strategiselle autonomialle on tärkeää muistaa.
Mitä kaikkea puu ja metsäbiotalous konkreettisesti pystyvät tarjoamaan Euroopalle? Tähän kysymykseen saimme vastauksia AFRY:n tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin metsäbiotalouden innovaatioita ja ekosysteemiä Suomessa.

Metsäteollisuuden innovaatiot. Kuva: Afry
Kiinnostavaa ja hiukan yllättävääkin on, että kuvan ytimeen ei ole sijoitettu sanaa puu vaan data. Metsäteollisuus luonnollisesti on nyt ja jatkossakin puunjalostaja, mutta enenemässä määrin myös datan käyttäjä ja jalostaja. Esimerkiksi alan tehtaat hyödyntävät esineiden internettiä ja koneoppimista prosessien automaatiossa, jolla voidaan vähentää energian- ja vedenkulutusta sekä parantaa tuottavuutta. Dataa ja tekoälyä hyödynnetään myös arvonketjun alkupäässä metsänhoidossa, mikä voi parantaa metsien tuottavuutta ja esimerkiksi metsätuhojen huomaamista jo aikaisessa vaiheessa.
Materiaalit-osiossa puolestaan on kuvattu useita innovaatioita, joiden avulla fossiilipohjaisia materiaaleja voidaan korvata puupohjaisilla, kuten polttoaineita, rakennusmateriaaleja, kosmetiikkaa tai puuvaahtojen ja mikroselluloosan käyttö pakkauksissa.
Heti ei tule miettineeksi, että erilaisissa pakkauksissa olevat tarrat ja etiketit ovat hyvin merkityksellisiä asioita, mutta niiden avulla voidaan esimerkiksi parantaa ruokaturvallisuutta tai lääkepakkauksien tarrojen avulla estää lääkeväärennöksiä. Tässä asiassa suomalaisilla toimijoilla on paljon annettavaa koko Euroopalle, sillä Suomi on Euroopan ensimmäinen ja maailmanlaajuisesti kolmas maa tarroihin ja etiketteihin liittyvissä patenteissa heti Japanin ja USA:n jälkeen.
Metsäteollisuuden ekosysteemi. Kuva: Afry
Millaisista asioista menestyvä metsäbiotalouden ekosysteemi sitten muodostuu? Oheisessa ekosysteemikuvassa on huomionarvoista erityisesti kaksi seikkaa. Ensiksikin siitä hahmottuu selvä ydin, johon sijoittuvat alan suuret yritykset. Toiseksi ytimestä lähteviin ”silmuihin” kytkeytyy lukuisia pienempiä yrityksiä.
Suuret metsäteollisuusyritykset toimivat ikään kuin innovaatioekosysteemin moottoreina tarjoamalla pienemmille yrityksille mm. tutkimusyhteistyötä, rahoitusta, tuotantoalustoja ja pääsyn kansainvälisille markkinoille.
Kun näkymää laajennetaan edelleen lisäämällä kuvaan metsäteollisuuden lukuisat kytkennät muille toimialoille, saadaan laaja-alainen, lukuisin erityyppisin yhteyksin toisiinsa kytkeytynyt verkosto. Osa kytkennöistä muille toimialoille on laajalti tunnettuja, esimerkiksi puunkorjuuseen tai teollisuuteen koneita valmistavat yritykset. Osa kytkennöistä on yllättäviäkin, kuten vähittäistavarakauppa: kioskeissa myydään take away -voileipiä puupohjaisissa, läpinäkyvissä ja hengittävissä pakkauksissa – arkipäivän esimerkki siitä, kuinka metsäteollisuuden ratkaisuilla voidaan korvata muovia, ja kuinka metsäteollisuus avittaa muita toimialoja saavuttamaan kestävyystavoitteensa.
Metsäbiotaloudella ja metsäteollisuudella on paljon tarjottavaa koko Euroopalle. Puupohjaiset ja kestävät ratkaisut auttavat monia muita toimialoja saavuttamaan kestävyystavoitteensa, ja parantavat eurooppalaista omavaraisuutta ja resilienssiä. Jaamme mielellämme tätä osaamistamme, materiaalejamme ja tuotteitamme koko Euroopan hyväksi.
Teksti on julkaistu aiemmin Suomen Metsäyhdistyksen julkaisemassa forest.fi -verkkolehdessä.