Metsäalan koulukampanja tulee taas: metsälähettiläät jakavat nuorille tietoa metsäalan tuotteista ja työmahdollisuuksista
Käytämme puupohjaisia tuotteita päivittäin. Samalla metsäteollisuus kehittää jatkuvasti uusia arjen hyödykkeitä, joilla voidaan korvata fossiilisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Näistä tuotteista ja alan opiskelu- ja työmahdollisuuksista kertoo metsäalan yhteinen työnantajamielikuvakampanja, joka pyörähtää käyntiin jo 11. kertaa.
Metsäteollisuuden yhteinen Mahdollisuuksien metsä -koulukampanja käynnistyy 1.3.2024. Kampanjassa metsäalalla työskentelevät metsälähettiläät ja metsäalan opiskelijat vierailevat yläkouluissa ja lukioissa ympäri Suomen ja kertovat alan opiskelu- ja työmahdollisuuksia sekä esittelevät puusta valmistettavia tuotteita. Kampanjan tavoitteena on lisätä alan tunnettuutta nuorten keskuudessa ja saada heidät pohtimaan, voisiko nuori löytää oman paikkansa innovatiiviselta alalta. Kampanjaa on järjestetty jo vuodesta 2013 lähtien.
Kampanja jalkautuu tänä vuonna noin 200 kouluun aina Helsingistä Kittilään ja Porista Joensuuhun maalis-huhtikuun aikana. Koululähettiläistä löytyy työntekijöitä aina tehdastuotannosta toimistoon ja ylimpään johtoon. Osana kouluvierailua lähettiläät esittelevät nuorille omia koulutus- ja urapolkujaan. Erilaiset tarinat korostavat urapolkujen ainutlaatuisuutta ja alalla työskentelevien ihmisten moninaisuutta.
Tietävätkö nuoret mihin puu taipuu?
Puu on monipuolinen raaka-aine, jonka suurimpia etuja ovat sen uusiutuvuus ja kierrätettävyys. Puusta tehdyillä tuotteilla voidaan korvata monia fossiilisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Puu taipuu melkein mihin vain: paperiin, kartonkiin, rakennusmateriaaleihin, tekstiileihin, elintarvikkeisiin, lääketieteen sovelluksiin ja erilaisiin pakkausmateriaaleihin.
UPM:n vuonna 2021 julkaiseman tutkimuksen mukaan moni suomalainen, etenkin nuori, ei tiedosta puupohjaisten tuotteiden käyttöä omassa arjessaan. Metsäalan koulukampanja vastaa tähän tiedon tarpeeseen vuodesta toiseen. Vierailulla tutuksi tulevat muun muassa puusta valmistettu kipsi, makkarankuori, sellofaani sekä Tencel-kangas, kun oppilaat pääsevät tutustumaan salkulliseen puupohjaisia tuotteita ryhmätyöskentelyn muodossa.
Metsäalalla tehdään töitä kestävämmän tulevaisuuden puolesta
Työn merkityksellisyys on entistä tärkeämpää, kun nuoret suunnittelevat urapolkujaan. Metsäala tarjoaakin useita erilaisia mahdollisuuksia työskennellä kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Alalla korostuu esimerkiksi LUMA- eli matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen tarve.
Opiskelemalla esimerkiksi kemiantekniikkaa, pääsee ratkomaan työkseen luonnonvarojen kestävään käyttöön ja kiertotalouteen liittyviä ongelmia. Kemiantekniikka liittyy tiiviisti metsäteollisuuteen niin tehtaiden tuotantoprosessien, raaka-aineiden tehokkaan käytön kuin uusien innovaatioidenkin näkökulmista.
Suomessa metsäala työllistää suoraan 38 000 ihmistä ja koko arvoketjun kautta 82 000 ihmistä. Henkilöstön ikääntyminen, muuttuva toimintaympäristö ja uusien innovaatioiden kehittäminen takaavat, että alalla riittää töitä nyt ja tulevaisuudessa.
Kampanjaa toteuttavat Metsäteollisuus ry, Suomen Metsäyhdistys, Puunjalostusinsinöörit ja metsäteollisuusyritykset Metsä Group, Stora Enso Oyj, UPM-Kymmene Oyj, DS Smith Packaging Finland Oy, Koskisen Oy, MM Kotkamills, HASA Oy, Sappi Kirkniemi, Versowood Oy, Tornator Oyj ja Tervakoski Oy.