Luonnonsuojelulain uudistuksen toinen vaihe on käynnissä. Ympäristöministeriö kerää 7.12. saakka kansalaisten mielipiteitä lain uudistamisesta otakantaa.fi-sivustolla. Kaikilla kansalaisilla on nyt mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten luontoamme tulisi vaalia.
Luonnonsuojelulain lisäksi luontomme monimuotoisuudesta huolehditaan muun muassa ympäristönsuojelulailla, metsälailla sekä monilla vapaaehtoisilla keinoilla, kuten metsäsertifioinnilla ja hyvän metsänhoidon suosituksilla. Monet eri keinot varmistavat, että suomalainen luonto säilyy ja voi hyvin.
Yhä useammat metsänomistajat valitsevat vapaaehtoisen suojelun METSO-ohjelman kautta. Tavoitteena on, että uusia suojelualueita perustetaan noin 100 000 hehtaaria vuoteen 2020 mennessä ja lähes saman verran ympäristötuki- ja luonnonhoitokohteita talousmetsiin. METSO on hyvä esimerkki siitä, miten vapaaehtoisin keinoin voidaan järkevästi ja samalla tehokkaasti suojella luontoa.
Luonnossa, ja erityisesti metsäluonnossa, suojelun vaikutukset näkyvät viiveellä ja siksi nykyisen, vuodelta 1996 olevan luonnonsuojelulain aikaansaamaa kehitystä ei voida vielä täysin arvioida. Suomessa on tehty jo kauan pitkäjänteistä työtä luonnon hyväksi ja metsätaloutta harjoitetaan kestävästi. Talousmetsistämme yli 90 % on sertifioitu ja metsiä hoidetaan hyvän metsänhoidon periaatteiden mukaisesti. Luonnonhoito on nykymetsänhoidon arkipäivää. Muun muassa säästöpuita jättämällä turvataan uhanalaisille lajeille tärkeän lahopuun määrän kasvu metsissämme.
Luonnonsuojelulain uudistamisella luodaan suuntaviivoja niin luontoarvojen vaalimiselle kuin luonnonvarojen käytöllekin. Laaja kansalaiskeskustelu osana lain uudistusta on kokonaan uusi toimintamalli. Se edellyttää toimiakseen kaikkien aktiivista panosta. On tärkeää, että ne tahot, joihin lakiuudistus todennäköisesti eniten vaikuttaa, saavat äänensä kuuluviin. Siksi myös metsänomistajan kannattaa aktivoitua – vielä ehtii vaikuttaa.