Joka syksy uusi 9.-luokkalaisten sukupolvi miettii tulevaisuuden opiskeluja ja suuntaa. Ysiluokkalaiset kuuntelevat opintovalintoja tehdessään eniten vanhempiaan ja kavereitaan.* Myös opinto-ohjaajan sanoilla ja kouluilla tehdyillä yritysvierailuilla on merkitystä suurissa valinnoissa. Toisinaan tiedot eri vaihtoehdoista jäävät silti vähäisiksi. Miten innostua alasta, josta ei ole koskaan kuullut?
Mahdollisuuksien metsä -koulukampanjan tavoitteena on saada jokainen oppilas hoksaamaan metsäalan monipuoliset mahdollisuudet. Olennaista on, että oppilas tekee itse päätöksen mihin suuntaan lähtee. Tunne siitä, että on omalla alalla, antaa lisäpotkua opintoihin ja myöhemmin työuralle. Motivoituneita opiskelijoita ja tulevaisuuden osaajia tarvitaan.
Marraskuussa viidettä kertaa järjestettyä metsäteollisuuden koulukampanjaa on kehitetty vuosien ajan kouluilta ja yrityslähettiläiltä saadun palautteen perusteella. Palautteen kärjessä keikkuvat vuodesta toiseen samat suosikit: lähettilään oma uratarina ja tuotesalkun sisältö. Nuoret haluavat kuulla aitoja uratarinoita ammattilaisen itse kertomana, miten alalle on päätynyt ja millaisia polkuja pitkin ura on edennyt.
Kun koulu loppuu -tutkimuksen mukaan metsäalan töihin yhdistetään hyvä työilmapiiri. Tänä vuonna koulukampanjaan osallistui yhteensä 388 yläkoulua ympäri Suomen, mikä on yli 50 koulua enemmän viime vuoteen verrattuna. Näillä mittareilla yrityslähettiläät ovat tartuttaneet innostusta ympärilleen.
Kiitos kaikille innostaville yrityslähettiläille! Ja muistetaan me muutkin – töistä kannattaa kertoa nuorille.
* Kun koulu loppuu -tutkimus 2017, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT

Metsäteollisuuden tuotesalkku kulkee yrityslähettiläiden matkassa ja salkku tuotteineen jää koulun käyttöön. Kuva: Suomen Metsäyhdistys