Uusi hallitus otti ohjelmassaan vahvasti kantaa biotalouden kasvun vauhdittamisen puolesta ja hyvä niin. Metsäteollisuus on biotaloutta parhaimmillaan. Kun raaka-aine saadaan metsistä tehtaille ja tuotteiksi kilpailukykyisin kustannuksin, se tuottaa yhteiskuntaan lisäarvoa moninkertaisesti.
Metsäteollisuudella on käynnissä ja suunnitteluilla yhteensä 1,7 miljardin investoinnit, joiden toteutumiseen vaikuttaa vahvasti myös vakaa ja luotettava toimintaympäristö. Siksi hallituksen selkeä kanta purkaa sääntelyä ja keventää lupamenettelyjä on lupaus paremmasta.
Hallitusohjelmassa todetaan, että puuta on saatava liikkeelle jopa 15 miljoonaa mottia enemmän ja metsästä tehtävä uusia tuotteita. Tällä hetkellä metsäpinta-alasta neljännes on ollut koskemattomana viimeiset 30 vuotta. Aktiivisen puukaupan vauhdittamiseen tarvitaan pikaisesti konkreettisia keinoja, jotta massiivisten investointien raaka-ainehuolto varmistetaan. Vielä ei esitetty riittävää keinovalikoimaa hallitusohjelmassa, toivottavasti toimintasuunnitelmassa päästään jo pidemmälle.
Tällä hetkellä tiestömme on rapautumassa kiihtyvää vauhtia. Jotta puu saadaan metsistä tehtaille, on syytä saada alempiasteinen tieverkko pikaisesti korjattua, että se kestää isommatkin puunkuljetusautot. Onneksi hallituksella on tavoite kuroa liikenneverkon korjausvelkaa kiinni. Tästä hyötyy niin niin elinkeinoelämä kuin yksityisautoilijakin.
Suomalaisille tuli pientä tasoitusta kilpailijamaihin nähden, kun hallitus päätti, että energiaintensiiviselle teollisuudelle korvataan EU:n päästökaupan aiheuttama kustannusten nousu. Vastaava järjestelmä on käytössä jo useissa Euroopan maissa. Se on tehokas keino estää hiilivuotoa ja turvata kotimaisen vientiteollisuuden toimintaedellytyksiä.
Metsäteollisuus tuottaa noin 2/3 Suomen uusiutuvasta energiasta. Ilman metsäteollisuutta ei Suomen uusiutuvan energian tavoitteita saavuteta. Hallitus linjasi ohjelmassaan, että uusiutuvan energian käyttöä lisätään niin, että sen osuus nousee 2020-luvulla yli 50 prosenttiin. Tavoite on todella kunnianhimoinen ja sen toteutuminen edellyttää, että metsäteollisuus pystyy toteutumaan aiotut investoinnit ja toimintaympäristö on suotuisa.
Innovointien ja uudistumisen näkökulmasta huolestuttavaa ovat rajut leikkaukset tutkimukseen ja kehitykseen. Vaikka päätöksentekijät korostavat ohjelmassaan innovointia ja uusien tuotteiden luomista, niin mittavat leikkaukset t&k -rahoitukseen vaarantavat yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyön.
Suomi on syvässä kuopassa ja sieltä ylös nouseminen vie aikaa. Metsäteollisuuden kestävät ja uusiutuvat tuotteet, Suomen mittavat metsävarat ja alan osaaminen on suuri vahvuus. Biotalouden avulla Suomi voidaan vielä nostaa takaisin menestyjien joukkoon, jos toimintaympäristöstämme ja kilpailukyvystämme pidetään huolta.