EU:ssa keskustellaan parhaillaan, pitäisikö sähkön ja lämmön tuotannossa käytettävien biopolttoaineiden raaka-aineille asettaa omat kriteerit.
EU:n nestemäisiä biopolttoaineita koskevat kriteerit määrittelevät, mistä kestävästi tuotettujen biopolttoaineiden raaka-aine on peräisin. Komission näkemyksen mukaan sähkön ja lämmön tuotantoon tarkoitettujen biopolttoaineiden kriteerien tulisi poiketa nestemäisten biopolttoaineiden kriteereistä.
Käytännössä tämä tarkoittaisi yhdelle puulle kolmea eri kestävyyskriteeriä riippuen siitä, päätyykö se auton tankkiin, sähköksi vai sahatavaraksi talon seinään.
Vaikuttamistyö tuottaa jo tulosta
Metsäiset maat Suomi, Ruotsi, Itävalta, Tsekki, Viro, Latvia, Slovakia ja Slovenia ovat vastustaneet EU:n ajamaa bioenergian säädösviidakkoa alusta pitäen, ja vastustavien jäsenmaiden ja organisaatioiden joukko vain kasvaa.
Suomi ja suomalainen metsäteollisuus ovat aktiivisesti osallistuneet komission kanssa käytävään keskusteluun jo usean vuoden ajan. Nyt keskustelu on edennyt, ja kestävä metsätalous nähdään kokonaisuutena.
Kansainvälinen lainsäädäntö vaikuttaa kotimaiseen toimintaan
EU:lta puuttuu oma metsäpolitiikka, ja siksi metsiä koskevat asiat päätetään pääsääntöisesti kansallisella tasolla. EU-maat noudattavat kuitenkin yhteistä energia- ja ilmastopolitiikkaa, joka vaikuttaa yhä enemmän jäsenmaiden metsien käyttöön puupohjaisen energian käytön lisääntymisen myötä.
Suomalainen metsäteollisuus toimii vastuullisesti riippumatta siitä, ohjautuuko puu sellukattilaan, sahalle vai bioenergiaksi. Lainsäädäntö, kansainväliset sopimukset sekä sertifiointijärjestelmät FSC ja PEFC takaavat, että puu on peräisin vastuullisesti hoidetusta metsästä. Metsäteollisuus tuottaa 70 % Suomen uusiutuvasta energiasta ja mahdollistaa uusiutuvan energian tavoitteiden saavuttamisen vuonna 2020.
Metsät kasvavat nopeammin kuin niitä käytetään
Komission mukaan kasvavan bioenergian tuotantoon liittyvä riski on biomassan tuonti kolmansista maista ja mahdollisesti kestämättömistä lähteistä. Samaan aikaan EU:ssa metsät kasvavat merkittävästi enemmän kuin niitä hakataan.
Nyt EU:ssa tulee keskittyä uusiutuvien luonnonvarojen kestävän ja monipuolisen käytön edistämiseen. Samalla varmistetaan bioenergiatavoitteiden saavuttaminen raaka-aineen kestävyydestä tinkimättä.