Uutishuone

Blogit

EU kärsii kilpailukykykriisistä

EU ja Suomi ovat tarponeet jo vuodesta 2008 alkaen kriisissä, josta nousu on vasta hiljalleen alkamassa. Kyseessä ei ole eurokriisi eikä pankkikriisi, vaan EU:n kilpailukykykriisi. Ongelmien juuret ovat syvällä. Vanha Lissabonin strategia on kaivettava esiin ja ryhdyttävä toimeen.

Neljätoista vuotta sitten EU:n jäsenvaltioiden ja hallitusten päämiehet julistivat Lissabonissa, että unionista ”on tultava maailman kilpailukykyisin ja dynaamisin tietopohjainen talous, joka kykenee ylläpitämään kestävää talouskasvua, luomaan uusia ja parempia työpaikkoja ja lisäämään sosiaalista yhteenkuuluvuutta”. Tämän kaiken piti olla valmista vuoteen 2010 mennessä.

Silloin, yli vuosikymmen sitten, EU:lla meni paremmin kuin nyt. Hämärästä aavistuksesta huolimatta ei nähty globalisaation ja informaatioteknologian ravistelevan tuotannon arvoketjuja tai tiedonsiirtoa. Lissabonin strategialla haluttiin turvata panostukset tutkimukseen ja kehitykseen, edistää kilpailukykyä sekä luoda työpaikkoja. Tämän selkeän reseptin avulla EU halusi säilyttää talouden hyvät näkymät, tuottavan ja kehittyvän palvelusektorin ja teollisuuden sekä työpaikat kansalaisilleen.

Jo vuonna 2005 raportoitiin Lissabonin strategian tavoitteiden karkaavan tavoittamattomiin ja niistä tingittiin. EU päätti panostaa vain työllisyyteen ja tutkimukseen ja kehitykseen. EU asetti tuolloin T&K -tavoitteeksi 3 % unionin BKT:sta, vuonna 2010 se oli silti vain 1,85 %. Samana vuonna tavoitteille annettiin lisäaikaa vuoteen 2020: tehtiin uusi strategia ”Eurooppa 2020” samoilla teemoilla.

Kuluneen vuosikymmenen aikana rakenteita ei kuitenkaan uudistettu, byrokratiaa ei poistettu, liiketoiminnan kustannuksia ei alennettu – aloitteet jäivät suunnitelmaksi strategiaan. Investointien, innovaation ja yrittäjyyden tärkeys unohdettiin. Sisämarkkinoiden tehostaminen korvattiin lisääntyneellä säätelyllä ja lopulta kilpailukyky karkasi Aasiaan ja Yhdysvaltoihin.

Tänä aikana EU on panostanut muihin asioihin. Toki EU:n agendalla on tärkeitä asioita ja sen aika sekä resurssit ovat rajalliset. Kuitenkin toimelias, työllistynyt ja menestyvä EU on hyvinvoiva. Lissabonin strategia pitää ottaa uudelleen prioriteetiksi ja panostaa siihen. Kilpailukyky on EU:ssa nostettava johtotähdeksi, palautettava täystyöllisyyden edellytykset sekä vahvistettava sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Vielä ehtii toimia.

Tietoa meistä

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Metsäteollisuus ry
Forestindustries

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset

Petteri Orpon hallituksen kehysriihessä tekemissä päätöksissä on paljon hyvää. Uupumaan jäivät metsäteollisuudelle tärkeä sähköistämistuen jatko, vankempi metsien kasvupaketti ja vähäliikenteisten

Uutiset
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-maaliskuussa puuta yksityismetsistä 8,1 miljoonaa kuutiota. Määrä on kasvanut yhdeksän prosenttia edellisvuodesta.
Uutiset
Luken laskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle.
Artikkelit
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset huomioivat linnuston metsänkäsittelyssä kattavasti. Yritykset noudattavat laajasti Metsänkäsittely ja linnusto -oppaan ohjeita ja suosituksia.
Blogit
Komissio on nostanut kilpailukyvyn, turvallisuuden, omavaraisuuden sekä kestävän vaurauden korkealle EU:n agendalla.
Julkaisut

Olemme koonneet julkaisuun tietoa, mitä jokaisen kuntavaaliehdokkaan olisi hyvä tietää metsistä ja metsäteollisuudesta. Voit hyödyntää materiaalia vapaasti ja tarvittaessa kysyä