Energiankäytön uusi aika – uusia tapoja opetellen, vanhoja keinoja vaalien
Sähkön hinta ja sähkömarkkinoiden toiminta pompsahtavat tasaisin väliajoin esiin niin mediassa kuin kahvipöytäkeskusteluissa. Kiinnostus alkoi energiakriisistä, mutta edelleen osa kahvikavereista mainostaa viikonlopun viettoon lähtiessään saunovansa tai lataavansa auton lähes ilmaisen sähkön turvin. Toisinaan taas kuulee tyytyväistä myhäilyä puusaunan omistajilta, jos perjantai-iltana sähkön hinta kohoaa.
Vaikka sähkön hintataso on laskenut Suomessa huomattavasti verrattuna parin vuoden takaiseen, hintavaihtelut ovat pysyneet totuttua suurempina. Sääriippuvaisen tuotannon osuuden kasvu ankkuroi sähkönhinnan yhä tukevammin kulloisenkin hetken tuulen voimakkuuteen ja päivän paisteeseen. Vanha kansa muistaa ajan, kun yösähkön suosio oli huipussaan. Kymppiuutisten jälkeen alkoi sähkönkäyttäjän autuaampi aika ja kodinkoneet saivat kyytiä. Vaikka edelleenkin sähkön hinta on öisin keskimäärin päiväsaikaa edullisempaa, niin astuminen energiankäytön uuteen aikaan vaatii uusia tapoja kulutuksen ajoitukseen – mutta eihän ketuilta keinot lopu.
Metsäteollisuudessa sähkönkulutuksen ajoittamista on harrastettu jo pitkään mahdollisuuksien mukaan. Ei toki pelkästään harrastamisen ilosta, vaan jotta kukkaro ei kevenisi liikaa. Muuttuneet sähkömarkkinat ja uusi teknologia kirittävät myös teollisuutta löytämään yhä uusia tapoja sähkönkäytön ajoittamiseksi. Sähkön hinnan vaihteluista syntyvää haastetta ei voida kuitenkaan täysin ratkaista ajoitusta parantamalla, vaan on tarpeen vaalia tasaista ja joustavaa sähköntuotantoa myös tulevaisuudessa.
Vaikka sähkönkäyttäjän kukkaron näkökulmasta kulutuksen ajoittaminen on noussut aiempaa suurempaan roolin, pihistelylle löytyy edelleen paikkansa. Energiakäytön pihistelyä onkin edistetty Suomessa pitkä tovi vapaaehtoisin energiatehokkuussopimuksin. Metsäteollisuuden yritykset ovat kattavasti mukana energiatehokkuussopimuksissa, joiden tuloksista on tänäkin vuonna ollut ilo viestiä. Toimialan osuus koko Suomen elinkeinoelämän vuosina 2017–2023 toteuttamasta energiansäästöstä on noin puolet. Energiatehokkuutta parantavat investoinnit ja kehitystoimet ovat alalla yleisiä ja niiden ansiosta metsäteollisuuden tehtailla säästettiin energiaa jopa 1044 gigawattituntia vuonna 2023.
Metsäteollisuus ry on mukana viettämässä Motivan Energiansäästöviikkoa 7.-13.10.2024. Kampanjaviikko muistuttaa energian kulutuksen ja sähkön hinnan seuraamisen tärkeydestä. Tutustu metsäteollisuuden energiatehokkuuden avainlukuihin täältä.