Maamme hallitus on asettanut tavoitteeksi tehdä Suomesta biotalouden edelläkävijän, ja metsäteollisuus on siinä avainasemassa. Hallituksella on budjettiriihessään hyvä mahdollisuus näyttää, että päättäjät ovat biotalouden kanssa tosissaan.
Biotaloudesta syntyy Suomeen uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja. Nyt tarvitaan nopeasti konkreettisia tekoja, etteivät biotalousstrategian kunnianhimoiset tavoitteet – 100 miljardin euron vuosittainen tuotos ja 100 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2025 mennessä – jää pelkäksi sanahelinäksi. Tämä edellyttää sekä olemassa olevan teollisuuden kilpailukyvyn turvaamista että panostuksia uudistumiseen ja innovointiin. Hallitus tekee viisaan päätöksen, mikäli se peruu Tekesin tutkimusrahoitukseen kaavaillut leikkaukset, kuten pääministeri ja valtiovarainministeri ovat sopineet. Myös VTT:n ja Aalto-yliopiston rahoitus tulee turvata, sillä uusien tuotteiden, palvelujen ja teknologioiden kehittäminen luo edellytykset kipeästi kaivatulle talouskasvulle.
Harvalta elinkeinoelämän toimialalta on viime aikoina kuultu investointiuutisia. Metsäteollisuus tekee tässä poikkeuksen, ja sillä on vireillä noin 1,5 miljardin euron arvosta investointeja Suomeen. Nämä investoinnit lisäisivät kotimaisen puun käyttöä merkittävästi. Hallituksen budjettiriiheen on menossa esitys, joka uhkaa leikata kestävän metsätalouden rahoitusta ja siten heikentää metsien hoidon tasoa. Biotalouden tavoitteet eivät toteudu ilman metsien hyödyntämistä, ja päinvastoin Suomessa on tarve lisätä puuston kasvua, jotta teollisuus saa jatkossakin riittävästi puuraaka-ainetta.
Investoinnit edellyttävät myös toimivaa infraa. Metsäteollisuudelle tärkeä alempiasteinen tieverkko on päässyt pahasti rapistumaan, ja valtiontalouden säästöpaineet uhkaavat heikentää sitä entisestään. Hallitus päätti kevään kehysriihessä leikata 100 miljoonaa euroa perusväylänpidosta. Valtiovarainministeriön tuore budjettiesitys palauttaisi tuosta summasta 50 miljoonaa euroa, mutta pakkasen puolelle jäädään silti. Teiden lisäksi ongelmia aiheuttavat huonokuntoiset sillat. Suunnitellut teiden ja siltojen kunnostukset onkin toteutettava, jotta puu saadaan metsästä tehokkaasti ja kuljetuksissa voidaan hyödyntää suurempaa kuljetuskalustoa.
Vaikka valtion taloustilanne on tiukka, hallituksen tulisi nyt kaikin mahdollisin tavoin tukea elinkeinoelämän investointiedellytyksiä, jotta yksityiselle sektorille saadaan luotua uusia työpaikkoja ja sitä kautta lisää verotuloja. Vain sillä tavalla Suomi nousee taantumasta takaisin kasvu-uralle.