Uutishuone

Blogit

Ammatillisen koulutuksen arvostus nousuun

En harkinnut yläasteella lukion lisäksi mitään muuta vaihtoehtoa jatko-opintoihin. Miksi? Luulenpa, etten arvostanut ammatillista koulutusta yhtä paljon kuin lukiota. Nyt kun ajattelen omaa kapeaa näkökulmaani tuolloin, niin kyllä muuten hävettää.

Viime viikolla järjestettiin Helsingin suurin tapahtuma tänä vuonna. Ei, kyseessä ei ollut loppuunmyyty Hartwall Arenan Hans Zimmerin keikka, vaan Taitaja2017 – ammattitaidon SM-kilpailut. Kilpailut vetivät huikeat 98 000 kävijää neljän kilpailupäivän aikana. Sain kunnian osallistua Taitaja2017-neuvottelukuntaan, joten sain seurata kilpailujen rakentumista reilun vuoden ajan. Ydinhenkilöiltä Taitaja-kisojen valmistelut vaativat todella paljon aikaa, mutta onneksi lopputulos oli myös sen mukainen.

Kilpailulajeista suurin mielenkiinto kohdistui metsäkoneen käyttöön. Sain seurata miten silkinpehmeillä konekuskin käsillä mm. ”putattiin” koripallo pienestä oviaukosta sisään, rakennettiin pöllitornia, lastattiin ja purettiin kuormaa sekä suoritettiin päätehakkuuta hakkuukonesimulaattorilla. Osaavien tekijöiden käsissä kaikki näyttää niin helpolta.

Nämä olivat ensimmäiset ammattitaitokisani, enkä ollut tätä ennen ymmärtänyt, minkä kokoluokan tapahtumasta on kyse. Kisailijat olivat valmentautuneet kisoja varten kuin huippu-urheilijat olympiaedustuksiinsa, ja tekeminen oli sen mukaista – keskittynyttä ja tarkkaa. Jos tulee menestystä, toimivat kisat ilman muuta tärkeänä ponnahduslautana tulevaa työuraa ajatellen, joten kaikki kilpailijat antavat kilpailutilanteessa kaikkensa. Tärkeimpänä asiana kisoissa pitäisin kuitenkin sitä, mitä ne tarjoavat yleisölle. Kisat ovat valtavan hieno näyteikkuna nuorille, jotka harkitsevat hakeutumista ammatilliseen koulutukseen. Kisajärjestäjille olikin ykkösasia saada lähialueiden peruskoululaiset paikalle. Tapahtumassa kävi tiettävästi ainakin kaikki Helsingin yläkoululaiset ja suuri osa Vantaalta ja Espoosta.

Taloudellisen Tiedotustoimisto TATin Kun koulu loppuu -tutkimuksissa on tutkittu peruskoululaisten jatko-opintohaaveita. Kiinnostus lukiokoulutusta kohtaan kasvaa vuosi vuodelta. Tämä on toki erittäin hyvä asia lukion kannalta, mutta samalla on muistettava, että etenkin teollisuusaloilla ja erityisesti ammatillisten osaajien eläköityminen on lähivuosina voimakasta. Taitaja-kisat ovat omiaan nostamaan ammatillisen koulutuksen arvostusta sille kuuluvalle tasolle. En ihmettelisi yhtään, jos ensi vuoden yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen hakeuduttaisi poikkeuksellisen paljon – etenkin pääkaupunkiseudulla. Nykyään arvostan todella paljon ammatillista koulutusta, se on Suomen ammattiosaamisen perusta! Onnittelut vielä kaikille Taitaja-kisoissa menestyneille, ja kiitos Stadin ammattiopistolle hyvin hoidetusta kisaisännyydestä.

https://www.instagram.com/p/BUJ3A7dg5qh/?taken-by=mahdollisuuksienmetsa

https://www.instagram.com/p/BUJsMo7g9N3/?taken-by=mahdollisuuksienmetsa

Tietoa meistä

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Metsäteollisuus ry
Forestindustries

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset

Petteri Orpon hallituksen kehysriihessä tekemissä päätöksissä on paljon hyvää. Uupumaan jäivät metsäteollisuudelle tärkeä sähköistämistuen jatko, vankempi metsien kasvupaketti ja vähäliikenteisten

Uutiset
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-maaliskuussa puuta yksityismetsistä 8,1 miljoonaa kuutiota. Määrä on kasvanut yhdeksän prosenttia edellisvuodesta.
Uutiset
Luken laskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle.
Artikkelit
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset huomioivat linnuston metsänkäsittelyssä kattavasti. Yritykset noudattavat laajasti Metsänkäsittely ja linnusto -oppaan ohjeita ja suosituksia.
Blogit
Komissio on nostanut kilpailukyvyn, turvallisuuden, omavaraisuuden sekä kestävän vaurauden korkealle EU:n agendalla.
Julkaisut

Olemme koonneet julkaisuun tietoa, mitä jokaisen kuntavaaliehdokkaan olisi hyvä tietää metsistä ja metsäteollisuudesta. Voit hyödyntää materiaalia vapaasti ja tarvittaessa kysyä