Luonnonvarakeskuksen tuoreet, vuoteen 2055 ulottuvat skenaariolaskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle. Luken hiilineutraalisuutta koskevasta selvityksestä puolestaan nähdään, että hiilinielut häviävät kahden erillisen tulevaisuuden skenaarion välillä, vaikka ennuste hakkuista pysyy samana.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) Metsäteollisuus ry:n toimeksiannosta tekemä selvitys osoittaa, että Suomen hiilineutraalisuustavoitteen perustana olleesta metsämaan vuoden 2019 nielusta hävisi vuosien 2021 ja 2025 inventaarioiden välillä 17 Mt CO2. Nielut jatkavat karkaamistaan kohti vuotta 2035, jolloin arvioidusta nielusta häviää kokonaisuudessaan 35 Mt CO2 kahden eri tulevaisuuden skenaarion välillä. Tämä siitä huolimatta, että hakkuutasojen ennustetaan pysyvän samoina. Mittavat muutokset johtuvat laskentamenetelmien muutoksista sekä puustoa, maaperää ja ilmaston lämpenemistä koskevasta uudesta tiedosta.
– Luken hiilineutraalisuutta koskeva selvitys osoittaa, että uudet arviot nielujen katoamisesta eivät johdu kasvavista hakkuista. Kun tarkastellaan asiaa pitkällä aikajänteellä, aktiivinen ja oikeaan aikaan toteutettu metsänhoito on erittäin tärkeässä roolissa. Sillä pystytään samanaikaisesti lisäämään puuston kasvua sekä vahvistamaan metsien nieluja ja ilmastokestävyyttä, toteaa Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi.
Tutkimusprosessori Jari Hynynen esitteli tänään Luonnonvarakeskuksen Metsäteollisuus ry:lle laatimia metsien kasvu- ja tuhoskenaarioita Metsäteollisuuden tilaisuudessa Tieteiden talolla Helsingissä.
– Laadukkaalla ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on iso merkitys sovitettaessa yhteen puun saatavuus metsäteollisuuden tarpeisiin ja hiilinielujen vahvistaminen, hän arvioi.
Hynysen ja Niemen lisäksi tilaisuudessa puhuivat maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, professori Hubert Hasenauer Bokun yliopistosta Itävallasta.
Metsistä on pidettävä aktiivisesti huolta koko kiertoajan
Niemen mukaan metsäteollisuus vastaa ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin haasteisiin monin ratkaisuin. Tutkimus antaa toimiin hyvän pohjan.
– Nämä skenaariot näyttävät, millaisia mahdollisuuksia metsien hyvä hoito meille tarjoaa. Nyt olisikin tärkeää siirtyä syyttelystä tekemiseen ja kannustamiseen. Metsät ovat maamme tärkein luonnonvara nyt ja tulevaisuudessa, kunhan vain pidämme niistä huolta aktiivisin toimin. Metsistä saatavat talous- ja työllisyyshyödyt sekä tulevaisuuden nielujen turvaaminen voidaan yhdistää.
Luken esittelemät metsien tuhoskenaariot osoittavat mahdollisten vakavien tuhojen negatiiviset vaikutukset.
– Kirjanpainajatuhoja mallintavat skenaariot osoittavat vakavien tuhojen suuren vaikutuksen puuston kasvuun ja hiilinieluihin. Ilmastokestävyyttä lisäävät metsänhoidolliset toimet ovat varautumista tulevaisuuden lisääntyviin riskeihin, Hynynen painottaa.
Ilmastotiekartta päivittyy ja monimuotoisuustyö jatkuu
Nyt julkistetut metsien kasvu- ja tuhoskenaariot ovat osa vuoden 2020 metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystä. Tiekartta kokoaa yhteen toimialan ajankohtaista tutkimustietoa sekä konkreettisia toimenpide-ehdotuksia päästöjen vähentämiseksi ja metsien puuston kasvun lisäämiseksi.
Jo aiemmin ilmastotiekartan päivityksen osaksi valmistui AFRY:n tekemä tehdaspäästöskenaario. Aivan uutena osiona tiekarttaan tulevat logistiikan ilmastoskenaariot puun juurelta merikuljetuksiin. Kokonaisuudessaan ilmastotiekartan päivitys valmistuu kesällä 2025. Kokonaisuutta täydentää metsä-, kemian, teknologia- ja energiateollisuuden taannoin teettämä VTT:n selvitys hiilidioksidin talteenoton ja hyötykäytön potentiaaleista ja pullonkauloista.
Alkuperäisen ilmastotiekartan mukaan toimialalla on kokoaan suurempi potentiaali ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.
– Saamme päivitystyöstä arvokasta ja täydentävää tietoa toimialamme nykytilasta ja mahdollisuuksista hillitä ilmastonmuutosta. Vuonna 2023 metsäsektorin tehdaspolttoaineista oli uusiutuvia 92 prosenttia, joten senkin suhteen olemme tienraivaajia, Niemi esittelee.
Ilmastotiekartan päivitysten ohella Metsäteollisuus jatkaa yhteistyökumppaneidensa kanssa metsien monimuotoisuustiekartan toimeenpanoa ja toimien kehittämistä. Samalla työn alla on yhdessä Sahateollisuus ry:n kanssa metsätalouden vesitiekartta.
Lisätiedot:
Karoliina Niemi, metsäjohtaja, Metsäteollisuus ry, p. 050 567 9093, karoliina.niemi@forestindustries.fi
Jari Hynynen, tutkimusprofessori, Luonnonvarakeskus, 02 953 223 50, jari.hynynen@luke.fi