Metsäteollisuus ry

Jäsenkirje

Energiatehokkuuslaki ja uudet energiatehokkuussopimukset pöydällä

Työ- ja elinkeinoministeriö työstää Suomen energiatehokkuuslakiin muutoksia. Merkittävimpänä muutoksena yritysten energiatehokkuustoimintaan on tulossa energiankulutukseen pohjautuvat velvoitteet ottaa käyttöön energianhallintajärjestelmä tai toteuttaa energiakatselmus. Muutoksilla on tarkoitus toimeenpanna EU:n uudelleen laatima energiatehokkuusdirektiivi (EU)2023/1791.

Lakiluonnoksen mukaan yritysten, joiden keskimääräinen vuotuinen energiankulutus kolmen edellisen vuoden aikana on yli 85 tJ (23 600 mWh), olisi otettava käyttöön energianhallintajärjestelmä 11.10.2027 mennessä. Yritysten, joiden keskimääräinen vuotuinen energiankulutus kolmen edellisen vuoden aikana kaikki energiankantajat huomioon ottaen on yli 10 tJ (2700 mWh), ja jotka eivät käytä energianhallintajärjestelmää, olisi tehtävä energiakatselmus.

Lakiluonnos on tällä hetkellä lausuntokierroksella.

Energiatehokkuussopimusten uusi kausi

Energiatehokkuuslain muutosten lisäksi Suomessa etsitään jatkoa energiatehokkuussopimuskaudelle. Monet toimialat ovat yhtä mieltä siitä, että sopimukset ovat osoittautuneet erinomaiseksi tavaksi täyttää EU-direktiivin velvoitteet vapaaehtoispohjalta, ilman raskasta lainsäädäntöä ja sitovia velvoitteita.

Nyt päättyvällä energiatehokkuussopimuskaudella on ollut mukana kattava joukko yrityksiä ja toimialoja. Metsäteollisuudesta sopimuksessa ovat perinteisesti olleet mukana kaikki energiaintensiiviset toimijat ja suurin osa puutuoteteollisuudesta.

Jotta vapaaehtoinen sopimustoiminta voisi jatkua menestyksekkäästi myös tulevaisuudessa, on tärkeää, että yritykset lähtevät vapaaehtoiseen sopimustoimintaan mukaan sankoin joukoin heti uuden sopimuskauden alusta alkaen. Ehdotettu uusi sopimuskausi kattaa vuodet 2026–2035. Uudesta kymmenvuotisesta sopimuksesta on saatavilla hyötyjä myös energiakatselmus- ja energianhallintajärjestelmävelvoitteiden toimeenpanoon.

Toimialakohtaiset sopimustekstit ovat kevään aikana toimialaliittojen tarkastelussa. Yritykset voivat liittyä mukaan oman alansa toimenpideohjelmaan lokakuusta 2025 alkaen. Lisätietoja uudesta sopimuskaudesta löytyy energiatehokkuussopimusten uunituoreilta nettisivuilta.

Lisätietoja

Heikki Vierimaa
Energia- ja päästökauppa-asiantuntija

Pikalinkit

JÄsenkirjeet

Lisää jäsenkirjeitä

Luonnonvarakeskuksen tuoreet, vuoteen 2055 ulottuvat skenaariolaskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle.
Metsäteollisuus ry järjesti yhteistyössä CIMANET -tohtorikoulutusverkoston kanssa tilaisuuden uusille väitöskirjatutkijoille ja metsäteollisuusyritysten edustajille.
Ennallistaminen, eli luonnon tilan parantaminen, on tärkeää ja oikein toteutettuna se vahvistaa luontoamme ja kilpailukykyämme.

Paperin ja kartongin tuotantomäärät kääntyivät viime vuonna kasvuun niin Suomessa kuin Euroopassakin. Suomessa paperin tuotanto kasvoi 3,7 prosenttia verrattuna vuoteen

Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaan kuuluvat virastot, laitokset, yhteisöt ja yritykset voivat lähettää ministeriöön ehdotuksia Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan

Euroopan komissio julkaisi helmikuun 26. päivä ensimmäisen kolmesta unionin sääntelyä vähentämään pyrkivästä niin sanotusta Omnibus-paketista. Omnibus-pakettien tarkoitus on vahvistaa EU:n