Suomen on kansallisella ilmasto- ja energiapolitiikalla huolehdittava teollisuuden investointi- ja toimintaympäristöstä.
Irti fossiilisista päästöistä ja puunjalostuksen ilmastopotentiaali täyskäyttöön
Fossiilisten päästöjen alasajo tehtailla on jo pitkällä ja se voidaan viedä loppuun. Kansallisin toimin on edistettävä mm. hinnaltaan kilpailukykyisen sähkön saantia, joka kannustaa alaa sähköistymiseen, investointeihin ja uudistumiseen. Tehtaiden kilpailukyky on uudistumisen perusta, sillä investointeihin kykenevät vain terveet yritykset. Investointien myötä ilmastomyönteisten tuotteiden kirjoa voidaan edelleen
kasvattaa.
Hyvinvoivien metsävarojen kasvattamista voidaan jatkaa. Aktiivinen metsätalous ja panostukset taimikon ja nuorten metsien hoitoon, metsitykseen, suometsienhoitoon ja metsätieverkostoon ovat tarpeen. Lisäksi rakentamisesta ja maataloudesta johtuvan metsäkadon ehkäisyllä saavutetaan nopeita ilmastohyötyjä.
Kehittyvä puunjalostus voi vahvistaa kansantaloutta nykyistäkin enemmän. Kilpailukyky on tulevaisuudessakin keskeinen menestystekijä.
Metsäteollisuus panostaa energiatehokkuuteen.
EU:n on huolehdittava ilmasto- ja energiapolitiikalla metsäteollisuuden investointi- ja toimintaympäristöstä.
VN/18035/2022 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi kaasuvarastoasetuksen kansallisesta toimeenpanosta
Lausunto luonnoksesta hallituksen esityksesi energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttamisesta
Ilmastopolitiikkaa tulee arvioida uudelleen metsien nieluja laajemmin.
EU:n ilmastopaketti voi pahimmillaan laittaa kapuloita rattaisiin niin jäsenvaltioiden kuin yritysten ilmastotavoitteille.
Ilmasto- ja energiastrategia sekä maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma kaipaavat laadukasta toimeenpanoa.
Metsäteollisuus ry pitää EU:n ennallistamisasetuksen mahdollisia kustannusvaikutuksia ja toimivallan siirtoa komissiolle huolestuttavana.
Metsäteollisuus pitää hyvänä, että EU-parlamentti kannattaa komission esitystä vuoden 2030 nielutavoitteeksi.
Maakaasun korvaamiseksi tarvitaan vaihtoehtoja.