Metsäteollisuus ry

Jäsenkirje

Kestävyysraportointi- ja yritysvastuudirektiivien velvoitteet muuttuvat

Euroopan komissio julkaisi helmikuun 26. päivä ensimmäisen kolmesta unionin sääntelyä vähentämään pyrkivästä niin sanotusta Omnibus-paketista. Omnibus-pakettien tarkoitus on vahvistaa EU:n elinkeinoelämän kilpailukykyä ja kasvua. Ensimmäisessä paketissa esiteltiin kevennykset muun muassa kestävyysraportointi- (CSRD) ja yritysvastuudirektiiveihin (CSDDD).

Huomautettakoon heti alkuun, että komission ehdotukset tulevat vielä käymään läpi EU:n normaalin lainsäädäntöprosessin eli nyt esitetyt muutosehdotukset saattavat vielä muuttua. Kaikki ehdotetut muutokset edellyttävät Euroopan parlamentin ja EU:n jäsenvaltioiden hyväksynnät ennen voimaantuloaan.

Kestävyysraportointidirektiivin raportointivastuisiin merkittäviä muutoksia

Komissio esittää, että noin 80 % tämänhetkisen kestävyysraportointidirektiivi CSRD:n soveltamisalaan kuuluvista yrityksistä poistettaisiin kyseisen direktiivin soveltamisalasta. Soveltamisalan piiriin jäisivät vain yli tuhannen työntekijän yritykset, joiden tulos on yli 50 milj. € tai tase yli 25 milj. €.

Rajausta valmistellakseen komissio antoi lainsäädäntöehdotuksen, jolla soveltamisalasta pois rajattavien, vuosina 2026 ja 2027 raportoimaan alkavien yritysten raportointivelvoitteen alkua siirrettäisiin vuoteen 2028. Tarkoituksena on, että tähän mennessä nämä yritykset oltaisiin poistettu kokonaan raportointivelvoitteen piiristä. Komissio kuitenkin esittää näille yrityksille vapaaehtoiseen käyttöön uutta kestävyysraportointistandardia, joka laadittaisiin suppeamman VSME-standardin pohjalta. Näitä yrityksiä ei siis voitaisi velvoittaa raportoimaan tätä kattavammin.

Komissio haluaa keventää myös kestävyysraportointidirektiivin raportointivelvoitteen piiriin jäävien yritysten velvotteita. Siksi se ehdottaa ESR-standardiin kevennyksiä ja selvennyksiä. Lisäksi komissio luopuisi sektorikohtaisista raportointistandardeista. Kaikilla näillä muutoksilla pyrittäisiin estämään laajemman raportointivelvoitteen valuminen tuotantoketjuissa alaspäin pienemmille yrityksille.

Myös yritysvastuudirektiivin soveltamisvelvoitteita halutaan keventää

Komissio pelaa lisäaikaa yritysten yritysvastuudirektiivi CSDDD:n raportoinnin keventämiselle esittämällä, että direktiivin ensimmäisen vaiheen soveltamista viivästytetään vuodella heinäkuulle 2028. Komissio ehdottaa myös kansalliselle implementoinnille vuoden lisäaikaa. Tällä välin komissio jatkaisi direktiivin raportoinnin keventämisen suunnittelua ja antaisi direktiiviä koskevan ohjeistuksen heinäkuussa 2026.

Komissio esitteli kuitenkin jo nyt yritysvastuudirektiiviin suunnittelemiaan muutosehdotuksia. Kestävyysraportointidirektiivin tavoin yritysvastuudirektiivin soveltamisalaan kuulumattomien yritysten raportointivelvoite tultaisiin rajaamaan VSME-standardin mukaisiin tietoihin. Yritysvastuudirektiivin soveltamisalaan kuuluvien yritysten raportointivelvoitetta puolestaan tultaisiin muuttamaan eri tavoin.

Ensinnäkin ympäristölle ja ihmisoikeuksille mahdollisten ja tosiasiallisten haitallisten vaikutusten tunnistaminen ja arviointi tultaisiin rajoittamaan lähtökohtaisesti vain suoriin liikekumppaneihin.  Asianmukaisen huolellisuusvelvoitteen toimenpiteiden säännöllinen arviointi puolestaan muutettaisiin nykyisestä vuosittaisesta raportointivastuusta vähintään viiden vuoden välein tehtäväksi. Yritysvastuudirektiivistä tultaisiin myös poistamaan velvoite liikesuhteen päättämiselle rikkomustilanteissa. Yrityksen vahingonkorvausvastuu huolellisuusvelvoitteen rikkomisesta määriteltäisiin kansallisten lakien mukaisesti, samoin kuin mahdollisuus ryhmäkanteeseen. Lisäksi komissio suunnittelee taloudellisen seuraamuksen enimmäismäärää koskevan kohdan postamista.

Lisätietoja

Paavo Honkanen
Työoikeusjuristi

Pikalinkit

JÄsenkirjeet

Lisää jäsenkirjeitä

Luonnonvarakeskuksen tuoreet, vuoteen 2055 ulottuvat skenaariolaskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle.
Metsäteollisuus ry järjesti yhteistyössä CIMANET -tohtorikoulutusverkoston kanssa tilaisuuden uusille väitöskirjatutkijoille ja metsäteollisuusyritysten edustajille.
Työ- ja elinkeinoministeriö työstää Suomen energiatehokkuuslakiin muutoksia.
Ennallistaminen, eli luonnon tilan parantaminen, on tärkeää ja oikein toteutettuna se vahvistaa luontoamme ja kilpailukykyämme.

Paperin ja kartongin tuotantomäärät kääntyivät viime vuonna kasvuun niin Suomessa kuin Euroopassakin. Suomessa paperin tuotanto kasvoi 3,7 prosenttia verrattuna vuoteen

Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaan kuuluvat virastot, laitokset, yhteisöt ja yritykset voivat lähettää ministeriöön ehdotuksia Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan