Uutishuone

Blogit

Työlainsäädäntö ei saa olla esteenä sujuvalle paikalliselle sopimiselle

Tuottavuuden merkittävä parantaminen on elinehto teollisuuden ja Suomen menestykselle. Metsäteollisuus on toiminut edelläkävijänä työelämän uudistamisessa ja siirtynyt työehtoja määriteltäessä valtakunnallisista toimialakohtaisista työehtosopimuksista yritys- ja liiketoimintakohtaisiin ratkaisuihin.

Kustannuskilpailukyvyn kannalta onnistuneimmat ratkaisut tehdään yrityksissä, joissa voidaan parhaiten huomioida kulloisetkin markkina- ja liiketoimintatilanteet. Työelämän lainsäädännön tulisi luoda paremmat edellytykset tälle tuottavuutta parantavalle kehitykselle. Voimassa oleva työlainsäädäntö asettaa kuitenkin tarpeettomia esteitä paikalliselle sopimiselle eikä huomioi yrityskohtaisia tarpeita. Mahdollisimman laaja paikallinen sopiminen huomioi paremmin myös työntekijöiden tarpeita.

Työlainsäädännön pakottavat tai puolipakottavat määräykset eivät saa olla este yrityskohtaiselle paikalliselle sopimiselle. Suomen työlainsäädäntö tulee käydä laajasti läpi ja arvioida säännös säännökseltä, missä määrin oikeutta paikalliseen sopimiseen voidaan lisätä. Arvioinnin lähtökohtana tulee olla, että nykyistä huomattavasti suurempi osa asioista tulee olla sovittavissa yritys-, työpaikka- ja työntekijäkohtaisesti.

Suomen työlainsäädäntö tulee käydä laajasti läpi ja arvioida säännös säännökseltä, missä määrin oikeutta paikalliseen sopimiseen voidaan lisätä.

Puolipakottavista säännöksistä tulisi poistaa valtakunnallisuusedellytykset. Esimerkiksi vuosilomalain määräyksistä toisin sopiminen on nykyisellään työehtosopimuksin mahdollistettu vain valtakunnallisille työnantaja- ja työntekijäliitoille. Toisin sanoen yritys ei voi yrityskohtaisessa työehtosopimuksessa sopia vuosiloman antamisen tarkoituksenmukaisia tapoja yhdessä henkilöstön kanssa.

Muutamia vuosia sitten uudistetussa työaikalaissa työajan enimmäismäärän tarkastelujakson pidentäminen neljästä kuukaudesta kalenterivuoteen perustuu yhtä lailla vain valtakunnallisten työnantaja- ja työntekijäliittojen sopimiskompetenssiin. Sama koskee työaikalain sunnuntaikorotuksesta toisin sopimista.

Edellä mainitut esimerkit kuvaavat erittäin hyvin tilanteita, joissa lainsäädäntö estää tarkoituksenmukaisen paikallisen sopimisen toteuttamisen, vaikka se olisi molempien paikallisten osapuolten eli yrityksen ja sen henkilöstön yhteinen tahto. Valtakunnallisuusedellytyksen poistaminen mahdollistaisi yrityksen ja henkilöstön kannalta toimivat vuosiloman antamiseen liittyvät järjestelyt ja järkevät työtuntijärjestelmän toteuttamistavat niin työajan enimmäismäärien tarkastelun kuin arkipyhäviikkojen työaikasuunnitelmienkin osalta.

Keskitetty työehdoista sopiminen ei vastaa yritysten eikä sen henkilöstön tarpeisiin.

Keskitetty työehdoista sopiminen ei vastaa yritysten eikä sen henkilöstön tarpeisiin. Uudistuvassa työelämässä täysin tarpeettomat esteet tulee poistaa lainsäädännöstä. Paikallisille osapuolille on annettava aito ja mahdollisimman laaja mahdollisuus sopia asioista kussakin tilanteessa parhaaksi katsomallaan tavalla.

Kilpailukyky

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Reima Lehtonen
Työmarkkinapäällikkö, Puusepänteollisuus ry:n tj.

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Julkaisut
Vastuullisen toiminnan oppaat tarjoavat selkeää ja ajankohtaista tietoa metsäalan työnantajille, työn tilaajille ja työntekijöille.
Uutiset
Metsäteollisuus ry:n tuoreen jäsenkyselyn mukaan metsäteollisuuden toimipaikoista 59 % on kokenut haasteita rekrytoinneissa viimeisen vuoden aikana.
Artikkelit
Puusepänteollisuus ry neuvottelee puusepänteollisuuden työehtosopimukset.
Uutiset

Miksi EU-uralle kannattaa pyrkiä? Eurooppa-päivänä Finlandia-talolla keskusteltiin uramahdollisuuksista ja merkityksellisestä työstä Euroopan unionissa. Metsäteollisuus ry:n järjesti nuorille suunnatun EU-uraseminaari yhteistyössä

Uutiset
Puusepänteollisuus ry ja Teollisuusliitto ry ovat hyväksyneet hallinnoissaan 29.4.2025 saavutetun neuvottelutuloksen uudeksi työehtosopimukseksi.
Blogit
Vastuullisuustyö keskittyy ennaltaehkäisyyn, valvonnan kehittämiseen ja tietoisuuden lisäämiseen koko alihankintaketjussa.