Uutishuone

Blogit

Budjettiriihi lykkäsi välttämättömiä rikkipäätöksiä

Hallitus päätti budjettiriihessään, että se kompensoi rikkidirektiivin vientiteollisuudelle aiheuttamia satojen miljoonien vuotuisia lisäkustannuksia aluksi vain laivojen rikkipesuri-investointeja tukemalla. Hallituksen on nopeasti valmisteltava laajempi toimenpidekokonaisuus, sillä vallitseva epävarmuus uhkaa hyydyttää teollisuuden investoinnit Suomeen.

Pelkästään metsäteollisuuden kuljetuskustannukset nousevat rikkidirektiivin vuoksi vuodesta 2015 alkaen 200 miljoonaa euroa vuodessa. Mikäli kustannuksia ei pystytä alentamaan, ei Suomesta enää tuolloin kuljeteta paperia entisessä laajuudessa Itämerta pitkin. Tuotantoa siirtyy kustannustehokkaampiin maihin, sinne, missä asiakkaatkin ovat eli Keski-Eurooppaan.

Lievää apua toki saadaan tuettavista laivojen rikkipesureista sekä nesteytetyn maakaasun käytöstä. Tosin ne saadaan laivoihin laajaan käyttöön vasta vuosien päästä. Käytännössä ainoaksi vaihtoehdoksi jää vähärikkisemmän, 30 – 50 prosenttia kalliimman polttoaineen käyttö ja sen saatavuus on vielä täysin epävarmaa. Rikkidirektiivi vaarantaa vakavasti koko suomalaisen vientiteollisuuden.

Jos hallitus ei pysty viimeistään ensi kevään kehysriihessä päättämään laajemmasta toimenpidekokonaisuudesta, hyytyvät myös investoinnit jo ennen rikkidirektiivin voimaan astumista. Suomeen ei uskalleta investoida, sillä tulevaisuus on täysin hämärän peitossa. On välttämätöntä ymmärtää, että huomispäivän investoinnit ja irtisanomiset ovat seurausta tämän päivän päätöksistä tai päättämättä jättämisistä. Nyt tarvitaan päätöksiä.

Rikkidirektiivin mahdollistama, vientiteollisuudelle kohdistuva valtiontuki on selvitettävä EU:ssa perusteellisesti ja hyödynnettävä Suomessa täysimääräisesti. Lisäksi väylämaksuista tulee luopua ja dieselveron palautusjärjestelmä on otettava käyttöön mahdollisimman nopeasti. Jos Suomi on aktiivinen, se voi myös hyödyntää EU:n päästökauppadirektiivin mahdollistamaa valtiontukea vientiteollisuuden kilpailukyvyn turvaamiseksi.

Tilannetta voidaan parantaa hieman verotuksen keinoin. Energiavaltaisen teollisuuden energiaverotusta kohtuullistettiin vuoden 2012 alussa, mutta energiaverotusta on edelleen laskettava EU:n sallimalle minimitasolle hallitusohjelman linjausten mukaisesti. Päästöttömälle energiantuotannolle vuodesta 2014 alkaen kaavailtu windfall-vero heikentäisi entisestään suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä ja kasvumahdollisuuksia. Päätös sen käyttöönotosta on peruttava.

Ilman rikkidirektiiviäkin kauppa- ja vaihtotaseemme ovat jo nyt negatiivisia ja hyvinvointiyhteiskuntaa rahoitetaan joka päivä velaksi. Jos Suomi haluaa säilyttää vientivetoisen taloutensa tuoman kasvun ja taata kansalaistensa hyvinvoinnin, on välttämättömät päätökset tehtävä nopeasti.

Tietoa meistä

Jaa julkaisu:

Lisätietoja

Metsäteollisuus ry
Forestindustries

Pikalinkit

Uutishuone

Lisää aiheesta

Uutiset
Metsäteollisuuden kevätseminaarissa puhuttiin Suomen 30-vuotisen EU-jäsenyyden suomista mahdollisuuksista ja sen tuomista haasteista. Eniten huomio kiinnittyi turvallisuuteen ja teollisuuden kilpailukykyyn.
Blogit
Ongelmia voidaan vähentää lakien noudattamisella, valvonnan vahvistamisella ja koulutuksen lisäämisellä.
Blogit
Sähköistämisen tuki on keskeinen, tarpeellisuutensa todistanut instrumentti EU:n päästökauppajärjestelmässä.
Uutiset
Luken laskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle.
Artikkelit
Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset huomioivat linnuston metsänkäsittelyssä kattavasti. Yritykset noudattavat laajasti Metsänkäsittely ja linnusto -oppaan ohjeita ja suosituksia.
Blogit
Komissio on nostanut kilpailukyvyn, turvallisuuden, omavaraisuuden sekä kestävän vaurauden korkealle EU:n agendalla.